U trendu

EU: Britanska vlada da nas informiše o narednim koracima

BRISEL – Evropska unija saopštila je danas da je na britanskoj vladi da „što je pre moguće“ informiše preostalih 27 država članica Unije o akcijama koje će preduzeti, nakon što poslanici nisu glasli za sporazum o Bregzitu.

Britanski poslanici glasali su danas za predlog kojim se povlači podrška sporazumu o Bregzitu premijera Borisa Džonsona dok on ne bude formalno ratifikovan, a Rojters je preneo da će Džonsona taj korak obavezati da zatraži od EU odlaganje Bregzita.

Portparolka Evropske komisije Mina Andreeva rekla je da je komisija obaveštena o glasanju u britanskom parlamentu i da nije predložila dalje akcije.

„Na britanskoj vladi je da nas informiše o narednim koracima što je pre moguće“, navela je ona na Tviteru.

AP prenosi da je Evropski parlament planirao da podrži sporazum o Bregzitu do četvrtka uveče, da je on odobren u britanskom parlamentu.

Oglasio se i poljski premijer Mateuš Moravijecki, koji je rekao da njegova zemlja ne vidi današnje glasanje u britanskom parlamentu kao odbacivanje sporazuma o Bregzitu, već pre kao odlaganje.

On je na Tviteru poručio da će Poljska podržati „pozitivan pristup na nivou EU predlogu vlade Borisa Džonsona“.

Moravijecki je dodao da bi za lidere 27 zemalja članica EU trebalo da bude prioritet da se izbegne „haotičan Bregzit bez sporazuma“.

Lideri EU moraće da odluče o eventualno novom produženju do 31. oktobra, kada ističe rok za Bregzit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar