U trendu

EU daje dodatnih 205 miliona evra za humanitarnu pomoć UKR

BRISEL, 9. juna ( Tanjug) – EU danas je izdvojila još 205 miliona evra namenjenih za humanitarnu pomoći Ukrajini, što je ukupnu sumu do sada izdvojenih evropskih sredstava za hranu, vodu, zdravstvenu zaštitu i smeštaj ratom pogođenih Ukrajinaca, podiglo na 700 milona evra.

Iz Evropske komisije poručuju da su, putem najveće do sada mobilizacije Mehanizma civilne zaštite EU, svih 27 država članica, kao i Turska, Norveška i Severna Makedonija pružile Ukrajini više od 38.000 tona pomoći u vrednosti od 373 miliona evra što uključuje i komplete prve pomoći, hranu, zaštitnu odeću, ali i opremu protiv požara, kamione, mobilne bolnice i energente.

EU je uspostavila i logistička čvorišta za humanitranu pomoć u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj kako bi se pomoć brže isporučivala, kao i dva skladišta humanitarne opreme u samoj Ukrajini.

U Briselu podsećaju da su Ukrajini na raspolaganju i EU rezerve medicinske opreme, a da se preko 500 ukrajinskih pacijenata, uključujući i ranjene vojnike, leči u bolnicama širom Unije.

Evropska komisija danas je sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta potpisala i ugovor vredan 7 miliona evra namenjenih ukrajinskim izbeglicama kojima je potreba psihološka pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.