U trendu

EU danas donasi konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH

BRISEL – Šefovi država članica Evropske unije danas će na samitu u Briselu dati konačnu reč o kandidatskom statusu za BiH i početak pristupnih pregovora te zemlje sa EU.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je u utorak da ne očekuje probleme u donošenju ove odluke.

BiH je zahtev za članstvo u EU podnela još 2016., a sada gotovo sedam godina posle očekuje jednoglasnu podršku 27 država članica, podseća Fena.

Ukoliko BiH dobije status zemlje kandidata, pred vlastima će i dalje ostati zahtev za sprovođenje 14 prioriteta, a među njima su izbori u skladu sa evropskim standardima, obezbeđjivanje rezultata rada na svim nivoima Mehanizma koordinacije i poboljšanje institucionalnog okvira, uključujući i ustavnu reformu.

Tu su i uslovi unapređenja funkcionisanja pravosuđa, jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanja efikasne koordinacije upravljanja granicama, jačanje zaštite ljudskih prava, garantovanje slobode izražavanja i medija, poboljšanje zaštite ranjivih kategorija društva i obezbeđivanje završetka reformi javne uprave.

Prvi vidljivi učinak procesa evropskih integracija za građane BiH bilo je uvođenje bezviznog režima za one sa biometrijskim pasošima 15. decembra 2010. godine, nakon što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) potpisan 16. juna 2008. godine u Luksemburgu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.