U trendu

EU: Do kraja marta stiže još 107 miliona vakcina

BRISEL – Predstavnica EU izjavila je danas da se očekuje da će u zemlje članice Unije do kraja marta stići još 107 miliona doza vakcina, što je značajno manje nego što je inicijalno planirano.

EU je prvobitno potpisala ugovore za isporuku 120 miliona doza do kraja marta samo sa englesko-švedskim proizvođačem AstraZeneka i ugovorila isporuku još više desetina miliona doza od kompanija Fajzer/Biontek i Moderna, prenosi Rojters.

Međutim, nakon značajnih ograničenja isporuka od strane proizvođača vakcine AstraZeneka, EU je revidirala i smanjila na 100 miliona doza svoje prvobitno zacrtane ciljeve nabavki do kraja marta.

Predstavnica EU je potvrdila da se očekuje skora isporuka 29,8 miliona doza vakcina AstraZeneke, 67,5 miliona doza Fajzer/Biontekovog preparata i skoro 10 miliona doza od Moderne, što je, kako je rekla, u skladu sa inicijalnim dogovorima.

Ona je najavila da EU očekuje značajno povećanje isporuka vakcina u drugom kvartalu ove godine, dovoljno da se vakciniše najamanje 70 odsto odrasle populacije u zemljama članicama i tako ubrza dosadašnji spor tempo masovne imunizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.