U trendu

EU dogovorila standardizaciju sertifikata o vakcinaciji

BRISEL, 28. janura ( Tanjug) – Države članice EU usvojile su zajedničke smernice koja će se primenjivati prilikom izdavanja sertifikata o vakcinaciji protiv Kovid-19, a koji će se korititi u medicinske svrhe.

Cilj ovih smernica je da podrže interoperabilnost sertifikata o vakcinaciji među zemljama članicama, što znači da će sadržaj sertifikata o vakcinaciji biti ”ujednačen i predstavljaće minimalni skup podataka za svaki sertifikat”, navode u Evropskoj komisiji.

Istovremeno, određen je okvir koji bi trebalo da osigura autentičnost i integritet sertifikata, uključujući mere bezbednosti i zaštitu ličnih podataka.

U Evropskoj komisiji navode da je zajednički pristup sertifikatima o vakcinaciji potreba, a da će se sa SZO raditi na daljem širenju ovog alata na globalnom nivou.

”Interoperabilni sertifikati o vakcinaciji biće važno sredstvo za građane tokom pandemije, ali i nakon što je prebrodimo“, navode u Komisiji

U EK mkažu i da se ove smernice uglavnom odnose na vakcinaciju protiv KOVID-19, ali bi mogle da se koriste u budućnosti kao osnova za dokazivanje statusa vakcinacije.

EU lideri su na sastanku prošle nedelje poručili da se sertifikati o vakcinaciji za sada mogu koristiti samo kao medicinski dokumet, i da još nema razgovora o njihovoj eventulanoj upotrebi kao putne isprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.