U trendu

EU i SAD izvele zajedničku pomorsku vojnu vežbu u Indo-Pacifiku

BRISEL – Evropska unija i Sjedinjene Američke Države izvele su dvodnevnu zajedničku pomorsku vežbu u Indo-Pacifiku „ostvarivanja slobode plovidbe na otvorenom moru“, saopšteno je danas iz Evropske unije.

U saopštenju objavljenom na sajtu EU se navodi da je zajednička pomorska vežba održana u okviru zajedničkog patroliranja EU i SAD, a dodaje se da su u vežbi učestvovali američki brod Pol Hamilton, kao i španski brod Reina Sofija i italijanski brod Karlo Bergamini.

Kako se navodi, vežba je deo „zajedničke posvećenosti EU i SAD da rade na praktičnoj pomorskoj saradnji i podržavaju slobodan i otvoren Indo-Pacifik, u skladu sa dokumentima kao što su Strateški kompas EU, Strategija EU za saradnju u Indo-Pacifiku, kao i Indo-Pacifičke strategije SAD“.

Dodaje se da EU i SAD „potvrđuju posvećenost“ nastavku koordinacije zajdničkog rada na regionalnoj pomorskoj bezbednosti, „kako bi se podržala sloboda plovidbe i druga međunarodno zakonita upotreba mora u Indo-Pacifiku“.
Odluka o održavanju vežbe doneta je tokom poslednje runde sastanka između EU i SAD na visokom nivou o Indo-Pacifiku u decembru prošle godine,

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar