U trendu

EU izrazila žaljenje zbog pogubljenja sedam osoba u Kuvajtu

BRISEL – Evropska unija je danas izrazila žaljenje zbog pogubljenja sedam osoba u Kuvajtu, a Evropska komisija je događaj ocenila kao „zabrinjavajući porast primene smrtne kazne u Kuvajtu“. “Pitanja ljudskih prava su u srži unutrašnjih i spoljnih odnosa EU i direktno utiču na našu politiku i EU će nastaviti da izražava zabrinutost na svim nivoima, počevši od dijaloga o ljudskim pravima koji je predviđen za sledeću nedelju između EU i Kuvajta”, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Evropska služba za spoljne odnose pozvala je Kuvajt preko ambasadora u EU, na potpuni moratorijum u izvršavanju smrtne kazne i istu ocenio kao “okrutnu i nehumanu”, kao i da “ne deluje kao sredstvo odvraćanja od zločina već predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta”.

Pogubljenja su se poklopila sa posetom potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Šinasa zemlji, koji je u svojim sastancima sa kuvajtskim kolegama izrazio zabrinutost EU u vezi sa izvršenjem smrtne kazne.

EU naglašava da će nastaviti da radi na ukidanju smrtne kazne u nekoliko preostalih zemalja koje je još primenjuju.

Kuvajt je danas usmrtio sedam zatvorenika u masovnom pogubljenju, prvi put od 2017. godine, uprkos međunarodnim kritikama zbog toga.

Državna novinska agencija KUNA prenela je da su se svi optuženi teretili za ubistvo sa predumišljajem ili šverc droge, kao i da je državni vrh Kuvajta saopštio da su pogubljenja izvrsena u centralnom zatvoru, ali nije saopšteno kako su usmrtili optužene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar