U trendu

EU lideri 7. i 8. maja na sastanku u Portu

BRISEL, 6. maja ( Tanjug) – Lideri EU sastaće se 7. i 8. maja na neformalnom samitu u Portu.

Domaćin sastanka je portugalski premijer Antonio Košta, a glavna tema razgovora biće socijalna pitanja unutar EU i strateško partnerstvo EU i Indije.

Tokom dvodnevnog sastanka u Portu, održaće se dve konfrencije na visokom nivou, od koji će prva biti posvećena socijalnim pitanjima i leglislativama u oblasti borbe protiv siromaštva, očuvanja i stvaranja novih radnih mesta, usklađivanja mininmalnih plata, rodne ravnopravnosti…

Očekuje se usvajanje ”Deklaracije iz Porta” koja bi trebalo da predstavi viziju ambiciozne evropske digitalne, zelene i poštene tranzicije.

Tokom večere u petak, EU lideri će razgovarati o situaciji u borbi protiv pandemije i izvozu vakcina protiv kovid-19 iz EU u druge delove sveta, posebno u države u razvoju.

U Briselu napominju da bi lideri EU tokom večere mogli otvoriti i pitanje odnosa sa Rusijom u svetlu ponovnih incidenata s proterivanjem evropskih diplomata, ali bez donošenja novih mera i formalnih zaključaka.

U subotu 8. maja liderima EU će se putem video linka pridružiti i premijer Indije Narednra Modi, a fokus konferencije EU-Indija biće na jačanju strateške saradnje, trgovini i pomoći EU Indiji u borbi portiv kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.