U trendu

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

BRISEL – Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

„Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze“, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

Ne očekuje se da dođe do promene ovog nacrt zaključka za vreme samita.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je juče obavestio šefove diplomatija Unije o sastanku predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Kurtija, koji se 18. marta održao u Ohridu, za koji je rekao da je „temelj za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova“.

„Ovaj dogovor kreira novi status koji znači da u dijalogu više ne moramo da tražimo nadu, koji omogućava da ne budemo više u kriznoj atmosferi, nego da pređemo na primenu dogovora koji je bio prihvaćen 27 februara“, kazao je on i dodao da su zemlje članice dale njihovu podršku i da sada počinje proces.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar