U trendu

EU lideri sutra sa Bajdenom o budućnosti odnosa EU i SAD

BRISEL, 24. marta ( Tanjug) – Lideri EU sastaće 25. i 26 . marta na dvodnevnom samitu koji će se zbog pogoršane epidemiološke istuacije u Evropi održati putem video konfrencije.

Planirano je da se liderima EU prvog dana samita video linkom priključi i novi američki predsednik, Džosef Bajden, sa kojim će se razgovarati o budućnosti transatlantske saradnje.

Na agenda dvodnevnog samita naćiće se i borba protiv Kovid-19, odnosi EU sa Rusijom, Turskom, kao i ekonomska pitanja.
Pred stastanak EU lidera iz Brisela poručuju da je trenutno glavni prioritet ubrzanje vakcinacije širom EU što podrazumeva jačanje porizvodnje i isporuke vakcina.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel infomisaće EU lidere o svojim poslednjim kontaktima sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, dok se strateška debata o odnosima EU i Moskve očekuje na sledećem fizičkom sastanku Evropskog saveta.

Šefovi država i vlada zemlja članica razmotriće i situaciju u istočnom Mediteranu kao i mogućnosti u okviru angažmana EU sa Turskom.

Drugi dan konfrencije EU lidera tradicionalno je posvećen ekonomskim pitanjima, jačanju uloge evra i jedinstvenog tržišta, a ovoga puta razgovaraće se i o digitalnoj agendi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.