U trendu

EU: Ne bi bilo prvi put da Rusija koristi hemijsko oružje

BRISEL; 12. aprila ( Tanjug) – U EU kažu da još nemaju konketne zaključke povodom medijskih izveštaja o navodnoj upotrebi hemijskih supstanci od strane ruskih vojnih snaga u Mariupolju, ali i nagalšavaju da, u slučaju da se takve optužbe potvrde, to ne bi bio prvi slučaj da je Rusija nelegalno koristila hemijsko oružje.

”Odgovorni za upotrebu hemijskih supstanci kao oružja odgovarće. Nažalost ovo nije prvi put da svet čuje o nelegalnoj upotrebi hemijskog oružja od strane ruskih organa bezbednosti”, poručila je portaprolka Evropske komisije, Nabila Masrali.

U Briselu kažu da pažljivo prate situaciju nakon medijskih izveštaja o tome da su ukrajinski vojnici, raspoređeni na odbrani Mariupolja, pokazali simptome hemijsęog trovanja.

Podsecaju da upotreba hemijskog oružja i toksičnih supstanci kao oružja, u bilo kojoj situaciji, predstavlja kršenje Konvencije o hemijskom naoružanju čija je Rusija potpisnica, ali i da je u pitanju ratni zločn, kršenje međunarodnog humanitarnog prava i da predstavlja bezbednosnu pretnju za sve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.