U trendu

EU odložila isplatu 90 miliona evra Etiopiji zbog Tigraja

ADIS ABEBA – EU je odložila isplatu od skoro 90 miliona evra pomoći budžetu Etiopije usled zabrinutosti zbog krize u regionu Tigraj na severu zemlje, sudeći po internom dokumentu koji je dat na uvid Rojtersu.

U dokumentu se navodi da „odlaganje isplate te tri budžetske podrške ima za cilj da stvori politički prostor za procenu trenutne situacije i da zahteva odgovor u vezi sa zabrinutošću EU, posebno u vezi sa pristupom humanitarnih ogranizacija, prestankom neprijateljstva i pristupa medijima“.

Izgleda da odlaganje isplate finansijske pomoći ima za cilj da osnaži zahtev EU da etiopske vlasti dozvole da ona bude namenjena i Tigraju, gde je petonedeljni rat doveo do humanitarne krize, kako prenosi Rojters.

EU takođe poziva na prekid sukoba, sprovođenje istrage o zloupotrebi ljudskih prava tokom trajanja konflikta, kao i da se novinarima dozvoli poseta regionu, kako se navodi u dokumentu.

Portparolka premijera preusmerila je zahtev za komentar na ministarstvo finansija, koje se nije odazvalo pozivu.

Na zahtev za komentar nije odgovoreno ni iz Brisela.

EU svake godine u Etiopiju šalje oko 214 miliona evra u proseku, navodi se na sajtu bloka.

Rat između etiopskih federalnih snaga i Narodnooslobodilačkog fronta u Tigraju izbio je 4. novembra. UN procenjuju da je do sada život izgubilo na hiljade ljudi, a da je više od 950.000 raseljeno.

Telefonske veze sa prestonicom Tigraja Mekele ponovo su uspostavljene ranije u toku ove nedelje.

Stanovnici regiona izjavili su za Rojters da su cene hrane drastično porasle, kao i da ima jako malo pijaće vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.