U trendu

EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i za verske vođe

BRISEL – Evropska unija saopštila je večeras da se na Kosovu mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati “potpuna i nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe” i traži da “obe strane u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga”.

Evropska unija „oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju” i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se „bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja”, saopštila je večeras Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

EU navodi da je situacija na severu Kosova i dalje napeta i da se “mora poštovati vladavina prava, a bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan”.

U saopštenju EU “apeluje na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica”, a EU “aktivno podržava ove napore”.

“Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova”, saopštila je Masrali.

Masrali ističe da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i dodaje da EU “poziva obe strane da se konstruktivno angažuju”.

Ona podseća da su visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u kontaktu sa liderima Kosova i Srbije, kao i sa Euleksom i Kforom i nastavljaju da pažljivo prate stanje na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar