EU otvara granice, primena u nadležnosti zemalja članica

BRISEL – Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za graÄ‘ane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke iskljuÄŤivo u nadleĹľnosti država ÄŤlanica.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje ÄŤlanice „odgovorne za primenu sadrĹľaja preporuke“, što praktiÄŤno znaÄŤi da graÄ‘anima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje ÄŤlanice EU.

„Zemlje ÄŤlanice mogu, transparentno, postupno da podiĹľu ograniÄŤenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odluÄŤuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

To praktiÄŤno znaÄŤi da graÄ‘anima država koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje ÄŤlanice EU.

ÄŚeška je tako već najavila da će otvoriti svoje granice samo za osam zemalja sa ove liste, a jedino za Srbiju i Crnu Goru „bez ograniÄŤenja“, odnosno bez testova i karantina.

Sa druge strane, NemaÄŤka bi tek trebalo da odluÄŤi da li će i pod kojim uslovima dozvoliti ulazaka zemalja sa „dogovorene liste“.

Kako su granice uvek bile u nacionalnoj, pa i pokrajinskoj u slučaju Nemačke, nadležnosti zemlja članica, opšta je preporuka da se pre kretanja na put građani Srbije dobro raspitanju o uslovima koji važe u zemlji koja im je destinacija.

Na listi država kojima će od danas biti otvoren ulazak u EU, od zemalja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i AlĹľir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, JuĹľna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.