U trendu

EU podržava Crnu Goru u borbi protiv prekograničnog kriminala

PODGORICA – Evropska unija (EU) podržava Crnu Goru u borbi protiv prekograničnog kriminala, poručeno je sa treninga za pretres aviona u okviru EU projekta podrške za Upravu prihoda i carina.

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, Uprava prihoda i carina realizovala je vežbu za pretres vazduhoplova uz podršku kolega iz nemačke Centralne carinske uprave.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom rekao je da se na granicama moraju zaustaviti sve vrste krijumčarenja i nelegalne trgovine.

“Moramo se boriti protiv prekograničnog kriminala. Istovremeno, važno je olakšati život običnim ljudima i preduzećima olakšavanjem trgovine i protoka robe i ljudi“, kazao je Engstrom.

Kako je saopšteno, praktična podrška kolega iz Centralne carinske uprave Nemačke ključna je u prenošenju najnovijih znanja i najboljih praksi EU u carinskim kontrolama na granicama.

Navodi se da je jednako važna i prilika za stvaranje trajnih partnerstava između dve partnerske carinske uprave.

Iz Uprave su kazali da bogato iskustvo i neizmerno znanje i profesionalan odnos koje nemački ekperti pružaju carinskim službenicima predstavljaju novu dimenziju unapređenja njihovog znanja i veština.

„Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjom implementacijom projekta. Do sada, sprovedene obuke su protekle na najvišem nivou“, naveli su iz Uprave prihoda i carine, prenela je agencija Mina.

Taj projekat će, dodaje se, pomoći Upravi u dvostrukoj ulozi koju obavlja – sprečavanje kriminala i olakšavanje trgovine.

“Od dana pristupanja, Uprava prihoda i carina moraće da upravlja granicama i kontroliše granice Crne Gore, koje će tada u velikoj meri biti spoljne granice Unije, u interesu građana EU i trgovinskih operatera”, kaže se u saopštenju.

Tvining projekat „Podrška Upravi prihoda i carina za obezbeđivanje efikasne i efektivne carinske kontrole na granicama“ finansira EU, a zajednički ga implementiraju Carinska uprava Nemačke i Uprava prihoda i carina Crne Gore.

„Planirano je da projekat traje šest meseci sa budžetom od 100 hiljada evra.Tvining je program Evropske unije za institucionalnu saradnju između državnih uprava zemalja članica EU i partnerskih zemalja“, stoji, između ostalog, u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar