U trendu

EU podržava inicijative koje ohrabruju regionalnu saradnju

PODGORICA – Evropska unija će uvek podržavati inicijative koje ohrabruju regionalnu saradnju, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u Podgorici, dok je njegov domaćin crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio da je pitanje Otvorenog Balkana preterano ispolitizovano i da ne zaslužuje pažnja koja se joj se posvećuje.

„Čujemo šta kažu naši zapadni partneri. Pročitao sam i stav EU i SAD-a. Podržavaju regionalnu saradnju, uz evropske vrednosti“, rekao je Đukanović na zajedničkoj konferenciji sa Mišelom u Vili Gorica.

Mišel, međutim, kaže da „moramo ohrabriti sve napore koji podržavaju ekonomski razvoj i socijalnu koheziju.

„Viša ekonomska saradnja može biti pozitivan korak, ali na liderima država je da odluče“, kazao je Mišel.

Đukanović, pak, smatra da kada je reč o priključenju Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan odluku treba doneti u institucijama, na bazi državnih interesa.

Ponovio je da je ova inicijativa „potekla od evroskeptika koji su u jednom trenutku posumnjali u evropsku perspektivu“.

Veruje, dodao je, da je budućnost realna, a sad je dodatno osnažena kroz rusku agresiju.

„Rusija deluje destruktivno na Evropu i pokušava da osnaži sve snage kroz evroskepticizam. Legitimno je da svako iz svojih interesa deluje onako kako misli da je za njega najprpoduktivnije. Moramo da neutrališemo receptore za rusku destrukciju. Njih ima i u EU, i na Zapadnom Balkanu“, rekao je Đukanović.

Mišel je dodao da puno evropskih lidera veruje da treba ubrzati proces integracija, zbog čega žele da iskreno razmene stavove s prijateljima sa Zapadnog Balkana.

„Jako je važno da Zapadni Balkan ostvari napredak. Vidim da postoji jaka politička volja za to. Računam da ćemo do kraja juna moći da imamo zajedničku poruku“, naveo je Mišel, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.