U trendu

EU ponovo upozorila Belorusiju na kršenje prava i sloboda

BRISEL, 19. februra ( Tanjug) – EU danas je ponovila osudu represije za koju u Briselu tvrde da beloruske vlasti vrše još od „falsifikovanih izbora“ iz avgusta 2020. gosdine.

U saopštenju Spoljnopolitičke službe EU (EEAS) navodi se da u Belorusiji poslednjih dana eskalira neprihvatljivo uznemiravanje branilaca ljudskih prava, medijskih radnika, predstavnika sindikata i advokata.

Dodaje se da poslednje presude dvema novinarkama imaju za cilj zastrašivanje i „utišavanje“ novinara i medijskih radnika i sprečavanje da informacije dođu do naroda.

”EU poziva beloruske vlasti da prestanu sa kršenjem ljudskih prava, osnovnih sloboda – uključujući slobodu štampe i zloupotrebu vladavine zakona. Umesto da eskaliraju upotrebu nasilja, beloruske vlasti treba da poštuju želje svojih građana i da se uključe u inkluzivni nacionalni dijalog”, navodi se u saopštenju EEAS.

EU takođe podseća da i diplomatama u Belorusiji mora biti dozvoljen rad bez zastrašivanja i omalovažavanja što se , kako se navodi, dešavalo proteklih dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.