U trendu

EU potpisala Instrument za oporavak od 672,5 milij evra

BRISEL, 12. februara ( Tanjug) – Najviši zvaničici institucija EU, na ceremoniji u Briselu, potpisali su Instrument za oporavak i otpornost u vrednosti od 672,5 milijardi evra, koji bi trebalo da u narednim godinama bude osnova za reforme i obnovu privrede u EU 27.

U pitanju je centralni stub tzv. Paketa za oporavak od posledica pandemoije Kovid-19 koji su lideri EU dogovorili prošle godine, a ove nedelje ga podržali i Evropski parlament i Savet EU.

Nakon ceremonije potpisivanja, predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, poručila je da je u pitanju istorijski trenutak za EU koji se ne ogleda samo u novcu već i u međusobnom poverenju i solidarnosti.

”Ovaj Instrument biće naš saveznik u borbi i naša nada. To je i jedsnstvna prilika da zemlje članice rade zajeno na evropskim prioritetma kao što su zelena agenda i digitalizacja. Nijedna zemlja članica ne bi mogla sama da se izbori sa posledicima ove krize koju je izazvala pandemija”, rekla je Fon der Lajenova.

Izdavajnje novca iz ovog fonda povezano je i sa novim instrumentom koji prati poštovanje vladavine prava u 27 zemlja članica, a do sada je njih 18 predalo svoje planove za korišćenje ovih sredstava Evripskoj komisiji na razmatranje.

Planovi se predaju do kraja aprila za finansiranje koje će biti dostupno u naredne tri godine. Svaka zemlja članica mora da posveti najmanje 37 odsto sredstava koje potražuje borbi protiv klimatskih promena, a najmanje 20% poboljšanju digitalizacije i drugim zajedničkim prioritetima dovovorenim na nivou EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar