U trendu

EU povodom presude Mladiću: Ključno sudjenje u novijoj istoriji Evrope

Visoki zvaničnici Evropske unije izjavili su da danas okončan proces protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića predstavlja ključno sudjenje u novijoj istoriji Evrope za ratne zločine, uključujući genocid.

U zajedničkoj izjavi povodom pravosnažne presude medjunarodnog suda u Hagu generalu Mladiću, šef evropske diplomatije Žozep Borel i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji naveli su da „poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima“.

Oni su naveli da Evropska unija očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju sa medjunarodnim sudovima, da poštuju njihove odluke i da priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

„Današnja odluka je prilika da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi prevazišli nasledje rata i izgradili trajni mir“, naveli su evropski zvaničnici.

Borel i Varheji su dodali da je to „preduslov za stabilnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU“.

„Medjunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susednim zemljama treba da nastave misiju obezbedjenja pravde za sve žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida i članovima njihovih porodica. Ne može biti nekažnjivosti“, naveli su Borel i Varheji.

Dodali su da će današnja presuda „doprineti zaceljenju rana svih koji su patili“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.