EU: Predstavljen kompromisni predlog za deblokadu budžeta

BRISEL – Nemačko predsedništvo Saveta EU pripremilo je nacrt rešenja za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog finansijskog paketa prema kojem odluka o povezivanju dodele evropskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla da se primeni dok to ne odobri Sud EU.
Takvo rešenje koje je nemačko predsedništvo ispregovaralo s Mađarskom i Poljskom predstavljeno je juče popodne ambasadorima država članica.

Sada je potrebno da ga potvrde čelnici zemalja članica, koji će se danas okupiti na dvodnevnom samitu u Briselu, prenosi agencija Hina.

Za odluku je potrebna saglasnost svih zemalja članica.

Prema predloženom kompromisu, uredba kojom se uslovljava dodela evropskih sredstava vladavinom prava ostaje nepromenjena, a Mađarska i Poljska bi kroz interpretativnu izjavu dobile garancije da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrasno.

Prema nacrtu teksta, Komisija neće predlagati mere prema uredbi o mehanizmu uslovljavanja dok ne razradi smernice za primenu mehanizma, a te smernice mogu biti završene tek nakon odluke Suda EU.

Prema predloženom kompromisu „primena mehanizma uslovljenosti biće objektivna, pravedna, nepristrasna i utemeljena na činjenicama“, pri čemu će se sve države članice tretirati pođednako i bez diskriminacije.

Zbog mehanizma usovljenosti, Mađarska i Poljska blokiraju donošenje dela paketa o sedmogodišnjem budžetu EU-a i plana za oporavak.

Višegodišnji finansijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine težak je 1.074 milijardi evra, a vanredni instrument za oporavak nazvan EU sledeće generacije iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članica dodelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove.

Bez usvajanja celog paketa ne može se doneti ni godišnji budžet za 2021. i EU bi se morala finansirati prema privremenom budžetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.