EU: Procena za odobrenje ”Fajzerove” vakcine 21. decembra

BRISEL, 15. decembra ( Tanjug) – Evropska agencija za lekove najavila je danas da će zvaničnu procenu ”Fajzerove” vakcine objaviti 21. decembra, nedelju dana ranije nego što je to prvobitno najvljivano.

U saopštenju Evropske agencije za lekove naglašava se da će njihov Komitet za humane lekove svoju procenu vakcine kompanija ”Fajzer” i ”Bionteh” završiti u ”najkraćem mogućem roku”, ali tek kada podaci o kvalitetu, bezbednosti i efikasnosti vakcine utvrde da su koristi od vakcine veće od rizika.

Jednom kada Komitet preporuči odobrenje za stavljanje u promet, Evropska komisija će ubrzati postupak donošenja odluka s ciljem davanja odobrenja za promet vakcine koje važi u svim državama članicama EU u roku od nekoliko dana, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da odobrenje za stavljanje u promet osigurava da vakcine Kovid-19 ispunjavaju iste visoke EU standarde kao i za sve vakcine i lekove.

Odobrenje će važiti u svim državama članicama EU, omogućavajući im da istovremeno započnu sa sprovođenjem svojih kampanja vakcinacije, navode u Evropskoj agenciji za lekove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.