U trendu

EU produžila sankcije usvojene zbog aneksije Krima

BRISEL – Savet EU produžio na još godinu dana sankcije koje je uvela EU kao odgovor na nezakonitu aneksiju Krima i grada Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

Restriktivne mere koje su trenutno na snazi su prvi put uvedene u junu 2014. i uključuju zabranu uvoza proizvoda poreklom sa nezakonito anektiranog Krima ili Sevastopolja u EU, kao i infrastrukturna ili finansijska ulaganja i turističke usluge sa nelegalno anektiranog Krima ili Sevastopolja.

Izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na nezakonito aneksiranom Krimu u sektoru transporta, telekomunikacija i energetike ili za istraživanje i proizvodnju nafte, gasa i mineralnih resursa takođe podleže ograničenjima EU.

”EU ne priznaje i nastavlja da osuđuje nezakonitu aneksiju poluostrva Krim kao ozbiljno kršenje međunarodnog prava. EU ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i posvećena potpunoj primeni svoje politike nepriznavanja”, ponavalju u Savetu EU.

Savet EU poziva Rusiju da odmah prekine svoje neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu i da odmah i bezuslovno povuče sve svoje trupe i vojnu opremu sa čitave teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar