U trendu

EU: Putnici iz Minska hitno da nastave putovanje

BRISEL – Evropska unija je danas saopštila da svim putnicima aviona kompanije „Rajaner“, koji je morao da prinudno sleti u Minsku, mora momentalno biti dozvoljeno da nastave putovanje.

„Svi putnici moraju da budu u mogućnosti da nastave let ka Vilnjusu odmah i da im se obezbedi sigurnost. Svako kršenje međunarodnog vazdušnog saobrahaja, nedopustivo je“, navela je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Avion kompanije „Rajaner“ je danas sleteo prinudno u Minsk, a leteo je na relaciji Atina (Grčka) – Vilnjus (Litvanija).

Letelica je prinudno sleteo u Minsk zbog dojave o navodnoj bombi, ali specijalne službe nisu otkrile eksplozivnu napravu, izvestio je TAS S.

Međutim, predstavnica Litvanskih aerodroma Lina Beisien izjavila je da je avion prinudno sleteo zbog konflikta između jednog putnika i člana posade i dodala da litvanska uprava za civilno vazduhoplovstvo nije imala informacije o bombi u letelici.

Ranije u toku dana je objavljeno da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio prinudno sletanje u Minsk aviona u kojem je bio istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije dopratio avion „Rajanera“ do aerodroma u Minsku.

Protaševiča, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja na aerodrom u Minsku.

MUP Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala“ Nekstia Telegram“, označenog kao eskstremistu u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.