U trendu

EU šalje Kolumbiji 30 milina evra za migrante iz Venecuele

BOGOTA – Evropska unija uputiće 30 miliona pomoći Kolumbiji kako bi joj pomogla da se izbori s prilivom migranata iz Venecuele koji beže od ekonomske i političke krize, izjavila je danas u Bogoti šef evropske dilpomatije Federika Mogerini.

„Drago mi je što mogu da saopšstim da ćemo pomoći Kolumbiji sa 30 miliona evra za identifikaciju migranata i njihovu socijalno-ekonomsku integraciju“, rekla je Mogerini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolumbijskim predsednikom Ivanom Dukeom.

Ona je istakla da EU podržava napore vlade i lokalnih vlasti za obezbeđivanje zaposlenja, preduzetništva i dostojnog smeštaja za izbeglice, prenosi Rojters.

Mogerini je podsetila da je EU već donirala oko 130 miliona evra zemljama u regionu kako bi im pomogla da obezbede neophodne potrepštine za migrante.

Duke je najavio da će EU i Kolumbija u oktobru u Briselu održati konferenciju o migrantskoj krizi u regionu, kako bi se prikupilo još sredstava za brigu o migrantima iz Venecuele.

Iz te zemlje je poslednjih godina pobeglo više od četirimiliona ljudi usled nestašice hrane i lekova.

Kolumbija je podnela najveći teret egzodusa, s obzirom na to da se u toj zemlji nalaze 1,4 miliona Venecuelanaca, od kojih su mnogi stigli sa malo novca ili im je trebala zdravstvena pomoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar