U trendu

EU šalje na Kosovo izbornu posmatračku Misiju

BRISEL – Nakon poziva privremenih prištinskih institucija, EU je odlučila da u južnu srpsku pokrajinu pošalje svoju Misiju za posmatranje lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar 2021, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS)

U saopštenju se navodi da je Misija počela da se raspoređuje na Kosovu početkom septembra, a da je šef diplomatoje EU Žozep Borelj za glavnog posmatrača EU imenovao člana Evropskog parlamenta Lukasa Mandla.

Ovim povodom, Žozep Borelj navodi da će EU po treći put posmatrati izbore na Kosovu i da ostaje posvećena i angažovana u podršci evropskom putu i jačanju demokratske uprave na toj teritoriji.

”Verujem da će prisustvo Misije doprineti inkluzivnom, verodostojnom i transparentnom izbornom procesu, kao i pomoći u neophodnim budućim naporima u reformi izbora. Radujemo se nastavku saradnje sa kosovskim vlastima na jačanju izbornog procesa, u skladu sa nalazima i preporukama naših uzastopnih misija“, izjavio je Borelj.

U EEAS dodaju da je glavni tim posmatračke misije EU od 10 stručnjaka doputovao u Prištinu 5. septembra, dok će se još 22 dugoročna posmatrača pridružiti Misiji sredinom septembra.

Očekuje se dodatno raspređivanje i ”kratkoročnih posmtrača”.

Misija će izdati preliminarno saopštenje i održati konferenciju za novinare u Prištini ubrzo nakon izbora, a konačni izveštaj, koji će uključivati niz preporuka za buduće izborne procese, bitće predstavljen nakon okončanja čitavog izbornog procesa, poručuju iz Brisela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.