U trendu

EU spremna i za Bregzit bez sporazuma

LONDON – Evropska Unija je danas saopštila da je završila pripreme i za potencijalno haotični scenario ako bi Velika Britanija napustila Uniju bez sporazuma, ali da se razgovori o budućem statusu irske granice nastavljaju.

U vreme kada se javljaju sumnje da bi London do petka mogao da usvoji sporazum o napuštanju EU, u Briselu ističu da postoji „sve veća mogućnost“ za Bregzit bez sporazuma, preneo je AP.

Iz Evropske komisije su saopštili „da će to očigledno izazvati značajne poremećaje za građane i biznis“, i ukazali da će Britanija napustiti EU bez ikakvih oprelaznih dogovora.

Komisija kaže da je objavila 90 različitih obaveštenja za građane i poslovni svet, kao i da je sačinila 19 predloga za novo zakonodavstvo.

Preostalih 27 zemalja EU zapošljava stotine radnika za sprovođenje dodatnih graničnih i carinskih kontrola.

Britanija je po prvobitnom planu trebalo da napusti EU 29. marta, a sa liderima EU postignut je dogovor o odlaganju Bregzita do 22. maja, ukoliko britanski parlament ove nedelje usvoji sporazum o Bregzitu. U protivnom, Britaniji preti izalazak iz Unije bez sporazuma već 12. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar