U trendu

EU: Tenzije oko Tajvana resavati dijalogom

BRISEL – Evropska unija apelovala je danas da se tenzije oko posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu razreše dijalogom i da kanali komunikacije sa Kinom ostanu otvoreni, kako bi se izbegla „opasnost koja može proisteći iz pogrešne procene“.

„EU ima interes da očuva mir i status kvo u Tajvanskom moreuzu. Zalažemo se za mirno rešavanje pitanja moreuza. Tenzije treba rešavati dijalogom. Treba održavati odgovarajuće kanale komunikacije kako bi se smanjili rizici od pogrešne procene“, saopštio je je portparol EU, prenosi Rojters.

Portparol Evropske komisije izjavio je da „EU jasno podržava politički princip jedne Kine, priznajući vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu te zemlje, a istovremeno teži prijateljskim odnosima i bliskoj saradnji sa Tajvanom“, navodi britanska agencija.

Kina je ocenila da je poseta Pelosi Tajvanu pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.