U trendu

EU traži da se u potpunosti primene dogovori Beograda i Prištine

Evropska unija istrajno traži da se u potpunosti primene svi dogovori izmedju Beograda i Prištine, izjavila je danas agenciji Beta u Briselu Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Ona je rekla i da je „sveukupno daleko od stvarnosti svaka sugestija da se prekraja sporazum Beograd-Priština i to je smišljena netačna informacija“.

Kocijančičeva je naglasila da, „kao što se zna, mi nikad ne dajemo osvrte na komentare”.

Ona je to rekla na molbu agencije Beta da prenese stav EU povodom saopštenja direktora Kancelarije za KiM Marka Djurića da je za Srbiju krajnje neprihvatljivo jednostrano menjanje sporazuma Beograda i Prištine, što bi proizilazilo iz izjave Federike Mogerini o Zajednici srpskih opština (ZSO) prilikom posete Prisstini.

Maja Kocijančič je, posle višednevne pauze u radu EK, danas želela da ukaže na to da su se Beograd i Priština prilikom nedavnog susreta na visokom nivou saglasili da će u potpunosti sprovesti sve dogovore.

Dodala je da je Fedeerika „Mogerini u kontaktu sa obe strane sa ciljem da se donese odluka o sledećim koracima koji treba da vode daljem napretku u dijalogu“ Beograd-Priština.

Djurić je poručio medjunarodnoj zajednici i Mogerinijevoj da „niko neće prekrajati ono što smo dogovorili 25. avgusta“ prošle godine u susretu premijera Srbije i Kosova u Briselu kad je u pitanju formiranje ZSO.

Visoka predstavnica je prethodno u Prištini rekla da ZSO neće biti paralelna struktura vlasti i da to „ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova“.

Djurić je naveo u poruci Mogerinijevoj da „veoma poštujemo Vašu ulogu, ali nećemo prihvatiti da Vi ili neko drugi prekraja ono što je nedvosmisleno dogovoreno u Briselu“ 25. avgusta prošle godine i na temelju čega je bilo utvrdjeno da Statut ZSO bude završen za četiri meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.