U trendu

EU traži prekid ruske intervencije u Ukrajini i osudjuje umešanost Belorusije

 Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je danas EU najoštrije osudjuje invaziju oružanih snaga Rusije na Ukrajinu i od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da odmah prekine vojne operacije, i dodao da se osudjuje umešanost Belorusije.

„EU najoštrije osudjuje invaziju oružanih snaga Rusije na Ukrajinu. Zahtevamo od predsednika Putina da odmah prekine ruske vojne operacije i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine“, rekao je Borelj na vanrednom sastanku Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Kako prenosi Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), Borelj je rekao da Rusija snosi punu odgovornost za akt agresije i sva razaranja i gubitke života koje će izazvati i dodao da će Rusija odgovarati za svoje postupke.

„Takodje osudjujemo umešanost Belorusije u agresiju na Ukrajinu i pozivamo je da se pridržava svojih medjunarodnih obaveza“, dodao je šef evropske diplomatije.

Prema njegovim rečima, ruski vojni napad na Ukrajinu – nezavisnu i suverenu državu – predstavlja flagrantno kršenje medjunarodnog prava i ključnih principa na kojima je izgradjen medjunarodni poredak zasnovan na pravilima.

EU je od samog početka i na najvišem političkom nivou jasno stavila do znanja da će svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imati ogromne posledice i teške troškove. Odgovor EU će stoga uključiti i sektorske i pojedinačne restriktivne mere u potpunosti koordinisane sa transatlantskim partnerima, dodao je Borelj.

„Pozivamo Rusiju da u potpunosti poštuje medjunarodno humanitarno pravo i da omogući bezbedan i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svim osobama kojima je potrebna. Takodje pozivamo Rusiju da obezbedi bezbednost Specijalne posmatračke misije OEBS-a“, naveo je Borelj.

EU ponavlja svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih medjunarodno priznatih granica. Stojimo uz narod Ukrajine i njene demokratski izabrane institucije i predstavnike, dodao je visoki zvaničnik EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar