U trendu

EU: Trenuci kada se ”lomi” dogovor sa Velikom Britanijom

BRISEL, 7. decembra ( Tanjug) – Naredni sati su odlučujući za budućnost odnosa EU i Velike Britanije. U trenutku smo kada se lomi da li će biti dogovora ili ne”, poručuju u Briselu.

Naklon što je glavni EU pregovrač Mišel Barnije jutros obavestio ambasadore zemlja članica o ”intenzivnim” razgovorma sa britanskom stranom, u diplomatskim krugovima ocenjuju da ”nekog napretka ima, ali ne i onog odlučujućeg”.

”Shvatamo da je bilo nekog progresa, ali nisu uspeli da premoste zančajne razlike u tri ključne oblasti: ista prava, upravljanje i ribarstvo”, kaže visoki EU diplomata.

Nakon pauze u pregovoirma zbog ”nepostojanja uslova za napredak”, glavni pregovarači EU i Velike Britanije, Mišel Barnije i Dejvid Frost, nastvili su juče intenzivne razgovore u Briselu.

U Evropskoj komisisiji naglašavaju da je, i pored vremenskog limita, važnija suština dogovora sa Londonom koja mora da zaštiti EU interese.

”Razgovaramo da vidimo da li možemo da finalizujemo sveobuhvatni dogovor o pratnerstvu sa VB koji prevazilazi trgovinski dogovor. Šta će biti posle, zavisi od trenutnih pregovora”, izjavio je portaprol Komisije Erik Mamer.

U Komisiji ponavljaju da se EU od početka sprema za ”sve scenarije”, i da će se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen večeras ponovo čuti telefonom s premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, kako bi ponovo procenili situaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.