U trendu

EU uvela snakcije Kini, Peking odgovorio

BRISEL, 22. marta ( Tanjug) – Savet EU doneo je odluku da uvede sankcije protiv 11 osoba i jednog entiteta odgovornih za ozbiljna kršenja ljudskih prava u šest zemlja širom sveta.

Gotovo istovremeneo, Kina je svojim restriktivnim merama odgovorila na sankcije EU koje se pored Kine odnose i na Svernu Koreju, Libiju, Južni Sudan, Eritreju i Rusiju.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj navodi da su sankcije usmerene na kršenja ljudskih prava, bez obzira gde se ona dešavaju u svetu, a da su restriktivne mere u skaldu sa međunarodnim pravom i najvišim standardima vladavine prava.

Ovaj paket sankcija obuhvata i mere protiv ”četiri osobe i jednog entiteta iz Kine” koji su imali odlučujuću ulogu u kreiranju i piemeni kineske politike u pokrajini Sinkjang.

Borelj dodaje da su ministri EU tokom sasanka informisani da je Kina negativno odgovorila na ove snakcije i dodao da to neće omesti EU da istraje na odbrani ljudskih prava u svetu.

Odgovor Kine na sankcije EU podrazmeva, između ostalog, i mere protiv članova Evropskog parlamenta i Političkog komiteta za ljudska
prava, a EU takav potez ocenjuje kao naprihvatljiv.

”Želimo da se Kina anagažuje u dijalogu sa EU o ljudskim pravima, a ne da nastavi sa konfrontacijama”, zaključio je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.