U trendu

EU uvodi narednih dana novu turu sankcija Belorusiji

BRISEL – Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su danas dogovor o petoj rundi sankcija Belorusiji zbog migrantske krize na granici sa EU, posebno s Poljskom, rekao je danas šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Mere će se odnositi na pojedince i kompanije iz Belorusije i biće finalizovane narednih dana, dodao je Borelj na onlajn konferenciji.

„Razgovarali smo na sednici o pitanju koje je svima nama u mislima – o Belorusiji. Razmišljamo o svim opcijama nakon Lukašenkovih akcija koje nas ciljaju. Od sada će više ljudi moći da bude sankcionisano, a moći ćemo da ciljamo one koji iskorišćavaju ranjive osobe koje pokušavaju da uđu u Evropsku uniju“, kazao je Borelj.

On je rekao da je odgovornost „100 odsto na Belorusiji“, koja živote migranata izlaže opasnosti.

„Granice EU nisu otvorene neograničeno. Put do EU ne vodi preko Belorusije. Ovo što radi Minsk je politički instrument, takođe je nelegalno i nehumano prema ljudima koji su zatočeni na granici (sa Poljskom), treba im pomoć. U pitanju je veštačka kriza koja za cilj ima da skrene pažnju sa unutrašnjih pitanja u Belorusiji gde se krše ljudska prava“, kazao je Borelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar