U trendu

EU za Naturu 2000: Slike prirode Srbije na autobusima GSP

BEOGRAD – Projekat „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ započinje kampanju „Zdrava priroda za zdrav život“ u sklopu koje će se na vozilima gradskog prevoza naći fotografije prirode Srbije.

Kampanja ima za cilj da građanima prikaže neverovatne pejzaže Srbije i da istakne značaj zaštite biodiverziteta i očuvanja prirode.

Izuzetne fotografije prirode koje su deo foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“ kružiće dva meseca u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u različitim autobusima i trolejbusima, saopštio je EU info centar.

Na primer, linije 16, 95 ili 65 koje kreću iz različitih beogradskih naselja voziće se u pratnji vukova, konja i prelepih pejzaža šuma Nacionalnog parka Tara.

Šef Delegacije EU u Srbiji istakao je da zdrava priroda znači i zdraviji život svake osobe, i da je zbog toga svako od nas dužan da zaštiti prirodno stanište i biodiverzitet.

„Srbija je domaćin mnogih važnih i jedinstvenih ekosistema i biodiverzita. Drago mi je što ovde možemo predstaviti neke od njih i podići svest o zaštiti ovog prirodnog blaga. Da bismo predstavili i sačuvali ove važne ekosisteme, odlučili smo da divlje životinje dovedemo u gradove, kroz objektive nekih talentovanih fotografa iz cele Evrope i Srbije“, kao je Fabrici.

Istakao je da je Zelena agenda među glavnim prioritetima EU i da mu je drago što Srbija priprema svoju Natura 2000 mrežu, koja će građane bolje informisati o staništima i vrstama prisutnim u Srbiji i potrebi da se obezbedi njihova zaštita, navodi se u saopštenju.

Opšti cilj projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ je da poveća efikasnost Srbije u pripremi za pristupanje EU u oblasti zaštite prirode.

Jedan od glavnih zahteva koji zemlje pristupnice moraju da ispune u oblasti zaštite prirode je uspostavljanje mreže Natura 2000, listu lokacija koju je odredila svaka država članica u okviru dve evropske direktive – o pticama i staništima, kako bi se obezbedio dugoročni opstanak najvrednijih vrsta i staništa.

Srbija je izuzetno bogata u pogledu biodiverziteta, a teritoriju Srbije odlikuje fantastični genetski, specijski i ekosistemski diverzitet, iako je specijski diverzitet još uvek u procesu potpunog istraživanja i dokumentovanja.

Do sada je registrovano približno 44.200 vrsta i podvrsta, a ukupan broj taksona procenjuje se na 60.000.

Neke vrste su endemi Srbije ili na Balkanu, a pojedine su takođe deo srpske istorije kao što je Ramonda nathaliae, endemska biljna vrsta centralnog Balkana koja se danas smatra simbolom Dana primirja.

Zanimljivosti poput ove deo su kvizova koji će biti prikazani u autobusima tokom kampanje, sa idejom da probude znatiželju među putnicima i da istovremeno povećaju znanje o srpskoj prirodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.