U trendu

EU zbog bezbednosti zabranila prelete 21 ruske avio kompanij

BRISEL, 11. aprila ( Tanjug) – Evropska komisija ažurirala je danas Listu o vazdušnoj bezbednosti, proširivši spisak ruskih avio kompanija koje ne ispunjavaju međunarodne bezbednosne standarde i kojima je zabranjen ulazak u vazdušni prostor EU.

U Briselu navode da u pitanju nisu nove sankcije prema Rusije u svetlu rata u Ukrajini već da se radi o zabrinutosti za bezbednost zbog ruske prinudne preregistracije aviona u stranom vlasništvu i njihovog rada bez važećih sertifikata o ispravnosti.

„Ruska federalna agencija za vazdušni saobraćaj je dozvolila ruskim avio-kompanijama da upravljaju stotinama aviona u stranom vlasništvu bez važećeg sertifikata o ispravnosti. Dotične ruske aviokompanije su to svesno učinile kršeći relevantne međunarodne standarde bezbednosti. Ovo nije samo jasno kršenje Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, već predstavlja i neposrednu pretnju bezbednosti”, navode u Evropskoj komisiji.

Proširena lista sadrži 117 aviokompanija kojima je zabranjen ulazak u vazdušni prostor EU, uključujući 90 avio kompanija sertifikovanih u 15 različitih država, kojima je pristup nebu EU zabranjen zbog „neadekvatnog nadzora bezbednosti od strane vazduhoplovnih vlasti ovih država”, 21 avio kompaniju sertifikovanu u Rusiji, kao i 6 pojedinačnih avio kompanija iz drugih država, zabranjenih na osnovu ”ozbiljnih bezbednosnih nedostataka”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar