U trendu

EU: Značaj napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Lideri EU usvojiće na samitu u Briselu 23. i 24. juna zaključke o Zapadnom Balkanu koji bi trebalo da pozovu na ”ubrzanje procesa pristupanja”, unapređenje „postepene integracije” EU i regiona, ali i naglase važnost napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saznaje danas Tanjug u Briselu.

U nacrtu zaključaka samita, koje predstavnici zemalja članica pripremaju za sastanak lidera u četvrtak i petak, a u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da Evropski savet ”potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rešavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova” na Zapadnom Balkanu, između ostalog i „kroz dijalog Beograda i Prištine, a u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova“.

Mapa puta o energetici korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, danas u Briselu usaglasili mapu puta za implementacijuenergetskih sporazuma koja predviđa „konkretne obaveze za obestrane“.

„Današnjim sporazumom, „Elektrosever“ kompanija u vlasništvu Srbije osnovana naKosovu i prema kosovskom zakonu, počeće da snabdeva strujom potrošače učetiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu. Ovo otvara put ka okončanju netransparentne ineregulisane dosadašnje prakse”, navodi se u pisanom saopštenju EEAS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.