U trendu

Europol pozvao građane da pomognu u hvatanju kriminalaca

HAG – Europol i Evropska mreže za aktivno praćenje begunaca (ENFAST), uputili su danas apel građanima EU da pregledom fotografija najtraženijih kriminalaca Evrope pomognu policijskim službenicima u hvatanju osumnjičenih, među kojima je i veliki broj poreklom sa Balkana.

U kampanji koju sprovode ove godine, posebno su fokusirani na vođe i ključne članove organizovanih kriminalnih grupa, narko trafikante, trgovce belim robljem, kriminalce tražene zbog ubistva, plaćene ubice, kao i one koji se bave pranjem novca i proneverama, navode u saopštenju.

Europol moli građane da posete veb stranicu, na kojoj se nalazi 49 profila begunaca povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama, pogledaju fotografije i vide da li su nekog od njih prepoznali.

Među najtraženijim evropskim kriminalcima našlo se mnogo osumnjičenih poreklom sa Balkana, među kojima je i Goran Mladenović (54), koji je obeležen kao član organizovane kriminalne grupe Pink Panteri i koga policija Kipra traži zbog oružane pljačke juvelirnice.

Na fotografijama najtraženijih se nalaze i trojica osumnjičenih iz Hrvatske, a svi zbog kriminalnih radnji u okviru zločinačkog udruženja.

U saopštenju se navodi da se akcicija sprovodi i na društvenim mrežama, a biće prevedena na sve jezike EU kako bi se dosegla što šira publika.

Kampanja EU Most Vanted je u prošlosti doživela značajan uspeh sa brojnim anonimnim dojavama koje su doveli do hapšenja osumnjičenih.

Sajt je pokrenut 2016. godine, a od tada je objavljeno 335 profila begunaca.

Od tog broja, 120 begunaca je uhapšeno, a u 43 slučaja su doušnici osumnjičene videli na sajtu Europola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar