U trendu

Evo kako se dronovi koriste u Meksiku, a kako na Islandu

Dronovi do sada nisu bili popularna metoda za raznošenje zbog male nosivosti, ali, proizvodnja sve većih bi to mogla da promeni. Meksički narko-karteli počeli su da se služe novim načinom krijumčarenja droge, a to su dronovi, prenose mediji u regionu..

Zaplenjena droga

Policija je uhapsila 25-godišnjeg američkog državljanina Jorga Edvina Riveru 1,83 kilometra od granice nakon što je primetila njegov dron u letu tokom vikenda.

Policajci su zaplenili dron, ali i šest kilograma droge ulične vrednosti od 46.000 dolara. Rivera je koristio profesionalni dron za prevoz droge između Meksika i San Diega (DJI Matrice 600).

Prema specifikacijama kompanije DJI, ovaj dron može da ponese teret težak do 15,1 kilograma. Vlasti tvrde da dronovi do sad nisu bili popularna metoda krijumčarenja droge, uglavnom zbog male nosivosti, ali razvoj tehnologije i proizvodnja sve većih dronova bi to mogla da promeni.

DJI Matrice 600 košta 5.000 dolara, a koriste ih i profesionalni snimatelji koji na njih montiraju veće kamere.

Nedavno je manji dron korišten za krijumčarenje marihuane, mobilnih telefona i žileta u zatvorsko dvorište u Mičigenu. To je treći takav droni koji je policija otkrila u poslednjih godinu dana. Dva su se vratila vlasnicima pa nisu mogla biti praćena.

Za razliku od Južne Amerike, upotreba drona na Islandu ima drugu namenu. Naime, dostava hrane dronom inovacija je koja stiže iz Rejkjavika, glavnog grada Islanda.

Ukoliko u Rejkjaviku naručite hranu preko interneta, dostaviće vam je ni više ni manje nego – dron. Island je jedna od nekoliko svetskih zemalja koja je uvela ovu primenu.

Dostavljanje hrane

Kompanija koja proizvodi dronove, Flytrex, udružila se sa kompanijom AHA, jednom od islandskih najvećih kompanija za Internet-prodaju i napravila servis koji znatno smanjuje vreme za koje hrana stiže do poručioca.

Video koji je postavljen ove nedelje pokazuje dron koji preleće reku do mušterije. Ovaj put, koji inače vozači pređu za oko 25 minuta, dron zbog svoje neometane putanje pređe za manje od četiri.

– Ako pogledate naš grad, pun je zaliva i teških zakrčenih puteva, pa tako da bi se hrana dostavila od tačke A do tačke B, iako je razdaljina vazdušnom linijom samo dva kilometra, mora se voziti skoro sedam, rekao je direktor kompanije AHA, Maron Kristoferson.

Možda na prvi pogled ovo izgleda kao da će ljudi ostati bez posla, ali Kristoferson naglašava da će dronovi raditi uporedo sa dostavom hrane kolima, a samim tim povećati mogućnosti dostave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar