U trendu

Evropa jača medicinski nadzor pilota

Poučena nesrećom putničkog aviona „Džermanvingsa“ koji je u martu prouzrokovao pilot, Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost (EASA) je danas izdala šest preporuka za kontrolu i medicinski nadzor pilota, posebno psihološki.

EASA-u je Evropska komisija zadužila da utvrdi slabosti koje su omogućile da kopilot Andreas Lubic 24. marta namerno sruši avion „erbas A320“ na liniji Barselona-Diseldorf u francuske Alpe, pri čemu je poginulo svih 150 ljudi.

U izveštaju predstavljenom danas, Agencija koja je odmah po nesreći pozvala da se propiše da u pilotskoj kabini stalno moraju biti bar dva člana posade, preporučuje zadržavanje tog pravila koje su u međuvremenu dobrovoljno široko primenile evropske kompanije.

Ali „najvažniji zahtev avio-kompanijama je da uspostave strukturu podrške pilotima u teškoćama“, rekao je AFP izvršni direktor EASA, Patrik Ki, dodavši da ta pomoć „može biti psihološka, medicinska ili napredovanje u karijeri“.

Ta podrška, zajedno s jačom kontrolom, uključuje „psihološke procene“ potrebne tokom početne obuke ili zapošljavanja, i detaljniji psihološki deo lekarskih pregleda potrebnih za dobijanje i obnavljanje dozvole profesionalnog pilota.

EASA poziva avio-kompanije da sprovode nenajavljeno testiranje na drogu i alkohol, što bi imalo uticaja na obnavljanje pilotske dozvole.

I sami lekari koji procenjuju pilote treba da budu pod „jakim programom nadzora“ što EASA predlaže državnim vlastima, dok je za neke od drugih njenih preporuka potrebna odluka Evropskog parlamenta.

Kompanija Lufthanza, matična kompanija niskotarifnog Džermanvingsa, pozdravila je izveštaj EASA i preporuke koje su u skladu s preporukama već sprovedenim u Nemačkoj.

Konačni izveštaj o padu Džermanvingsa se očekuje iduće godine, ali istražitelji su utvrdili da je avion srušio kopilot Lubic koji je imao teške psihičke poremećaje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar