U trendu

Evropa mora da pruži čvrst odgovor Trampu

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je danas Evropu da bude čvrsta u svom odgovoru novom američkom predsedniku Donaldu Trampu, dan nakon što je on ocenio izlazak Britanije iz EU kao „fantastičnu stvar“.

„Kada američki predsednik govori o Evropi i kada priča o Bregzitu kao o modelu za druge zemlje, mislim da moramo da odgovorimo“, rekao je Oland novinarima na marginama samita mediteranskih zemalja EU u Lisabonu, prenosi AFP.

Oland, koji će kasnije danas razgovarati telefonom sa Trampom, istakao je da Evropa treba da odgovori i kada Tramp usvaja protekcionističke mere koje bi mogle da destabilizuju ekonomije ne samo u Evropi već i ekonomije glavnih zemalja sveta.

„I kada on odbija priliv izbeglica, dok Evropa obavlja svoju dužnost, moramo da odgovorimo. Moramo da potvrdimo naše stavove i da potom uđemo u čvrst dijalog o tome šta mi mislimo, s ciljem rešavanja globalnih problema“, rekao je francuski predsednik.

Tramp će danas, kako je najavljeno, razgovarati telefonom i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Novi predsednik SAD uznemirio je tradicionalne evropske saveznike SAD nizom radikalnih političkih planova i poteza, podseća francuska agencija.

Tramp je nazvao NATO zastarelim, najavio odbacivanje planiranog sporazuma o transatlantskoj trgovini, a juče je, tokom posete britanske premijerke Tereze Mej Beloj kući, pozdravio odluku Britanije da istupi iz EU.

Juče je, takođe, potpisao iznenadnu izvršnu uredbu o obustavi priliva izbeglica u SAD i uvođenju oštre kontrole putnika iz sedam muslimanskih zemalja, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.