U trendu

Evropljani žele ukidanje Šengena zbog migranata

Većina građana evropskih zemalja, među kojima prednjače Francuzi i Britanci, želi da Šengen zona bude ukinuta zbog priliva migranata neviđenih razmera, pokazuju rezultati najnovije ankete čije je rezultate danas objavio francuski dnevnik „Figaro“.

Skoro 70 odsto Francuza je za to da se ponovo uspostave granice između zemalja članica Evropske unije i da se, barem privremeno, na granice postave kontrolni punktovi.

Za ukidanje Šengenskog sporazuma je i 63 odsto Britanaca, 59 odsto Holanđana, 56 odsto Italijana i 53 odsto Nemaca.

S druge strane, mišljenja Evropljana o kvotama po kojima bi migranti bili raspodeljeni po evropskim zemljama su različita, pri čemu se ispostavlja da, što je više neka zemalja na udaru migrantske krize, to više poziva na solidarnost drugih zemalja članica.

Tako je kvotama kao rešenju naklonjeno 81 odsto Italijana, čija je zemlja glavna kapija Unije kroz koju ulaze stotine hiljade ilegalnih migranata iz Afrike, a takvog je mišljenja i 69 odsto ispitanika u Nemačkoj, prvom odredištu tražilaca azila u Evropi.

Potpuno je, međutim, drugačija slika u Velikoj Britaniji, koja je nesumnjivo u boljem geograskom položaju, te je i najmanje naklonjena ideji o otvaranju vrata novim migrantima – čak 68 odsto Britanaca odbacuje takav predlog.

Većina Francuza, Italijana i Nemaca smatra da bi zemlje članice EU, suočene sa talasom migranata, trebalo da finansijska sredstva namene pre svega razvoju i stabilizaciji zemalja na jugu Mediterana kako bi se njihovo stanovništvo tamo zadržalo.

Međutim, većina Britanaca je mišljenja da bi najviše trebalo ulagati u jačanje kontrole na granicama i suzbijanje ilegalne migracije, zaključuje se u anketi, koju je sproveo francuski institut za istraživanje javnog mnjenja Ifop.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar