U trendu

Evropol: Nemačka i Ukrajina otkrile dva člana ransomver sajber grupe

HAG – Nemačka i Ukrajina otkrile su dva visoko pozicionirana člana međunarodne kriminalne sajber grupe, koja je od 2019. godine vršila ransomver sajber napade širom sveta, saopštio je danas Evropol.

Ransomver je tip zlonamernog softvera ili malvera koji prete žrtvama tako što uništava ili blokira pristup kritičnim podacima ili sistemima dok se ne plati otkup.

Kaže se da je analiza zaplenjene opreme u toku, da bi se utvrdila tačna uloga osumnjičenih i njihove veze sa drugim saučesnicima.

Kako se navodi, nemačka regionalna policija iz Severne Rajne Vestfalije i ukrajinska policija, uz podršku Evropola, holandske policije i američkog Federalnog istražnog biroa (SAD), 28. februara otkrile su glavne osumnjičene, članove kriminalne grupe odgovorne za izvođenje velikih ransomver sajber napada pod nazivom dopelpejmer.

To je porodica ransomvera koja šifrira korisničke podatke i kasnije traži otkupninu da bi vratila originalne datoteke.
Taj ransomver se pojavio 2019. godine kada su sajber kriminalci počeli da ga koriste za pokretanje napada na organizacije, kritičnu infrastrukturu i industriju, podseća Evropol.
Dopelpejmer je koristio jedinstveni alat koji je sposoban da ugrozi odbrambene mehanizme prekidanjem bezbednosnog procesa napadnutih sistema, istakao je Evropol.
U saopštenju se navodi da nemačke vlasti znaju za 37 kompanija koje su bile žrtve te kriminalne grupe, a jedan od najtežih napada izvršen je na Univerzitetsku bolnicu u Dizeldorfu.
Žena kojoj je bilo potrebno hitno lečenje umrla je nakon što je morala da bude odvedena na lečenje u drugi grad.
U SAD su žrtve platile najmanje 40 miliona evra između maja 2019. i marta 2021. godine.
Evropol je saopštio da su akcije istovremeno sprovedene u Nemačkoj i u Ukrajini u Kijevu i Harkovu i da je zaplenjena kompjuterska oprema.
Očekuje se da će analiza ovih podataka i drugih srodnih slučajeva pokrenuti dalje istražne radnje, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.