U trendu

Evropol: Oružje iz Ukrajine se krijumčari u EU

BERLIN – Evropol ima indicije da se iz Ukrajine u Evropsku uniju krijumčari oružje, navedeno je u pismu Evropola upućenom Savetu Evropske unije, prenosi Dojče vele.

Postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi, navodi se u dokumentu u koji je uvid imao javni nemački servis SWR.

„Države članice EU i operativni partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, uključujući vojno oružje“, navedeno je u pismu u kome se sagledava uticaj rata u Ukrajini i terorističke opasnosti za EU.

Evropske vlasti pretpostavljaju da se duž ukrajinske granice sa EU nalaze skladišta oružja kako bi se organizovao šverc.

Kriminalci koji deluju iz Ukrajine tako mogu da se vrate preko zvaničnih graničnih prelaza kako bi doneli oružje na evropsku stranu.

Drugi problem, prema Evropolu, jeste to što su zemlje koje su primile veliki broj izbeglica izrazile zabrinutost da neke ukrajinske izbeglice nose vatreno oružje za samoodbranu.

Pre prelaska u EU ostavili su oružje i municiju u pograničnom području, a prema navodima nadležnih, takva skladišta municije su već otkrivena i postoji rizik da bi i ovo oružje moglo dospeti u ruke kriminalnih grupa.

U dokumentu se, takođe, navodi da se neke ukrajinske izbeglice sumnjiče da su skriveno oružje prenosile preko granice kako bi ga prodale u EU.

Sumnja se da su izbeglice oružje htele da zamene za robu i usluge.

U nekim slučajevima, prema policiji, vožnje taksijem su navodno već plaćene vatrenim oružjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.