U trendu

Evropski koledž uskoro otvara novi kampus u Albaniji

BRISEL – Evropski koledž uskoro će otvoriti novi kampus u Tirani, najavio je komesar za proširenje Oliver Varhelji u svom obraćanju iz Albanije, a nakon jsastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Albanije.

Evropski koledž je univerzitet za evropske studije u kojem se obučavaju budući evropski službnici i funkcioneri.

Otvaranje kampusa u Albaniji, zemlji koja je nedavno dobila status kandidata za članstvo u EU, a albanski premijer Edi rama rekao je da je to za tu zemlju „izuzetno važno i značajno“

Novi kampus će finansirati Evropska komisija, a prijave za studente biće otvorene u septembru 2023. godine.

„Nakon što je koledž iz Briža otvorio kampus u Poljskoj 1990-ih godina da bi podržao te zemlje da postanu članice Evropske unije, sada će otvoriti kampus u Albaniji“, rekao je Rama koji smatra da je potez simboličan i „jasan signal da je pristupanje Albanije iza ugla, tako se to dogodilo u Poljskoj“.

Prvi kampus je bio otvoren u Brižu u Belgiji 1949. godine sa ciljem da se kreira institut koju bi okupljao mlade studente iz svih evropskih zemalja i naučio ih da se upoznaju i sarađuju.

Posle pada Berlinskog zida, drugi kampus je otvoren u Natolinu (Varšava) u Poljskoj.

U istorijatu Evropskog koledža je zapisano da su njegovi bivši studenti sadašnji komesar Margaritis Sćinas, kao i bivši premijeri Danske i Finske, Hele Torning-Šmit i Aleksander Stub.

Današnja predsednica Evropskog koledža je bivša visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Unije Federika Mogerini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.