U trendu

Evropski mediji o Bregzitu: OlakÅ¡anje, gubitak i neuspeh – britanska zastava sklonjena za minut (video)

Vest da Velika Britanija izlazi iz EU najvaÅŸnija je danas u svim evropskim medijima, a reakcije su uglavnom identične – mnogi izraÅŸavaju olakÅ¡anje Å¡to je ovaj proces zavrÅ¡io nakon pune tri godine, ali i zabrinutost oko onoga Å¡to sada sledi, prenose mediji u regionu.

Dvoje zvaničnika, muškarac i şena, su za manje od minut spustili zastavu na ulazu u Evropski savet. Oni su preklopili britansku zastavu dva puta u pravougaonik i otišli bez komentara.

– Kao kradljivac u noći, Velika Britanija napuÅ¡ta Evropsku uniju. Način na koji EU gubi jednu članicu po prvi put u istoriji je tragičan poraz za sve – piÅ¡e belgijski „De Morgen“.

„Irish Times“ piÅ¡e da je Begzit ogroman gubitak.

– EU će biti slabija… A Irska je izgubila vaÅŸnog saveznika u Evropskoj uniji – piÅ¡e ovaj portal.

Belgijski „le Soir“ kaÅŸe da je „ovo olakÅ¡anje, gubitak i neuspeh“. Ovaj dnevnik naziva Bregit istorijskom prekretnicom.

– Kada London napusti zajednicu, sve ostale članice će se osećati kao siročad, posebno one koje nikad nisu verovale u evropske integracije – piÅ¡e italijanski „Sole 24 Ore“.

EU će izgubiti veliki deo svoje populacije i osetiti rupu od 60 milijardi evra u svom budÅŸetu, ali i imati samo jednog člana u UN-ovom Savetu bezbednosti koji poseduje nuklearno oruÅŸje, piÅ¡e komentator francuskog „Les Echosa“.

– Rasprava o budućnosti EU podudara se s vrlo delikatnim momentom u međunarodnoj zajednici – piÅ¡e pak Å¡panski „El Pais“.

– Ako se Britanci ikad vrate u Evropsku uniju, to će biti organizacija koja će biti uvelike drugačija od one kakva je sada. Je li to loÅ¡a stvar – pita se austrijski „Der Standard“.

– Postoji velika zabrinutost u Briselu da s obale stiÅŸe veliki konkurent – piÅ¡e nemački poslovni list „Handelsblatt“.

Bregit bi mogao postati izvor zavisti ako Britanci sada pokaÅŸu sve za Å¡to su sposobni, izveÅ¡tava francuski „Le Figaro“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.