U trendu

Evropski parlament minutom ćutanja odao poštu ubijenom nastavniku u Francuskoj

Evropski parlament danas je počeo plenarno zasedanje minutom ćutanja u znak odavanje pošte ubijenom nastavniku Samuelu Patiju (Samuel Paty) na periferiji Pariza, dok je predsednik te institucije David Sasoli (Sassoli) pozdravio „borbu“ obrazovanja protiv „terora“.

„Sa mnogo emocija vam predlažem minut ćutanja za Samuela Patija, za sve žrtve terorizma i za one koji se svakodnevno bore protiv toga kroz svoju profesiju i posvećenost…“, rekao je Sasoli pred nekoliko poslanika prisutnih u skupštinskoj sali u Briselu.

Plenarna sednica, koja traje do petka, pretežno se održava onlajn zbog sanitarne krize.

Francusku i Evropu potresla je vest o nastavniku istorije i geografije kojem je u petak na periferiji Pariza odrubljena glava pošto je na času o slobodi izražavanja djacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

„Samuel Pati je brutalno ubijen… jer je verovao u slobodu izražavanja, jer je svojim djacima želeo da prenese slobodu razmišljanja, otvorenost duha i vrednosti o zajedničkom životu… Protiv terora se treba boriti putem obrazovanja i podučavanja, a Pati je u to verovao i to praktikovao“, rekao je Sasoli.

Prema njegovim rečima, takva borba je svakodnevna, a angažovano je nekoliko miliona prosvetnih radnika koji vode svoju misiju hrabro i odlučno i kojima je potrebna podrška društva u kojoj sloboda izražavanja predstavlja suštinsku vrednost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.