U trendu

Evropski parlament: Naše misli i saučešće su sa brojnim žrtvama

BRISEL – Vodeći poslanici Evropskog parlamenta izrazili su danas saučešće brojnim žrtvama i njihovim porodicama nakon zemljotresa koji je danas pogodio Tursku i Siriju. Oni takođe podržavaju brzi odgovor Evropske unije i slanje ekipa spasilaca na terenu.

„Duboko smo ožalošćeni gubitkom života i strašnim razaranjem izazvanim snažnim zemljotresom (7,8 stepeni Rihterove skale) u ponedeljak u južnoj Turskoj i severnoj Siriji, ubivši hiljade ljudi. Naše misli i saučešće su sa brojnim žrtvama i njihovim porodicama.

Pozdravljamo i podržavamo trenutni odgovor Evropske unije, koja je mobilisala timove za potragu i spasavanje za Tursku, nakon vladinog zahteva za aktiviranje Mehanizma civilne zaštite EU i aktiviranje satelitskog sistema EU Copernicus za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima.

Svesni višegodišnje kritične humanitarne situacije u severnoj Siriji, spremni smo da podržimo dalje akcije EU za podršku pogođenim ljudima, posebno kroz pružanje humanitarne pomoći EU”, izjavili su u zajedničkom saopštenju predsednik Odbora za spoljne poslove Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za razvoj Tomas Tobe i predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama iz ovog regiona Izabel Santos.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar