U trendu

Evropski parlament: Sreder da napusti odbor Rosnjefta

BRISEL – Evropski parlament (EP) priprema rezoluciju na osnovu koje će nemački kancelar Gerhard Šreder biti stavljen na crnu listu, ako ne napusti odbor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, a to bi trebalo da ga odvrati i od preuzimanja vodeće pozicije u Gaspromu.

„Obavljajući najviše funkcije u korporacijama povezanim sa Kremljom, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder de fakto blisko sarađuje sa Rusijom“, izjavio je poslanik Markus Ferber, koji je pomogao u izradi rezolucije, prenosi Rojters.

Nacrt rezolucije, u kom se eksplicitno pominje i Karin Knajsl, bivša ministarka inostranih poslova Austrije za vreme vlade Sebastijana Kurca, podržale su četiri najveće političke grupe u skupštini EU.

Parlament „konstatuje da su neki bivši političari nedavno dali ostavke na svoje pozicije u ruskim firmama i zahteva da i drugi, kao što su Karin Knajsl i Gerhard Šreder, učine isto“, navodi se u dokumentu.

Rezolucija nema obavezujući karakter, ali predstavlja značajan pritisak na EU da deluje protiv evropskih političara koji se smatraju bliskim Kremlju.

Do sada je EU zamrzla imovinu stotina oligarha i zvaničnika povezanih sa Kremljom, ali se uzdržala od sankcionisanja ljudi koji su na najvišim položajima u ruskim firmama.

Parlament poziva „da se spisak pojedinaca na meti sankcija EU proširi na evropske članove odbora velikih ruskih kompanija i na političare koji nastavljaju da primaju ruski novac“.

Portparol Spoljnopolitičkog odeljenja EU nije komentarisao rezoluciju parlamenta, ali je naglasio da su za pojedinačne sankcije potrebni dokazi i podrška vlada svih 27 zemalja članica, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar