Evropski parlament usvojio sedmogodišnji budžet

BRISEL – Evropski parlament je većinom glasova danas usvojio sedmogodišnmji budžet, odnosno Višegodišnji finansijski okvir (VFO) za period od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1.074 milijarde evra.

Zajedno s instrumentom za oporavak privrede od posledica pandemije kovida-19, koji iznosi 750 milijardi evra, ukupni paket doseže 1.824 milijarde evra, navodi Hina.

Evropski parlament nema ulogu u donošenju instrumenta za oporavak, jer je reč o vanrednoj meri, koju su dogovorile zemlje članice i zbog toga se ne traži glasanje u Parlamentu.

Usvajanjem VFO sada je otvoren put za donošenje budžeta EU za sledeću godinu, što će se takođe dogoditi na tekućoj plenarnoj sednici Parlamenta.

Uredba o VFO-u donosi se jednoglasnom odlukom Saveta EU, dok Evropski parlament daje saglasnost ili pristanak, što znači da može prihvatiti ili odbaciti odluku Saveta, ali je ne može menjati.

Za odluku je glasalo 548 poslanika, 81 ih je bilo protiv, a 66 uzdržanih.

„Današnjim glasanjem Evropski parlament je usvojio evropski budžet za sledećih sedam godina“, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, nazvavši ga „istorijskim budžetom za istorijski trenutak“.

Instrument za oporavak težak 750 milijardi Sasoli naziva „evropskim Maršalovim planom“.

„Ovim glasanjem evropski Maršalov plan može da počne i pomogne da se izvučemo iz dramatične krize izazvane kovidom-19 i postavi temelje za novi početak: zeleniju i pravedniju Evropu. Prvi put u istoriji naše Unije osigurali smo da su sredstva evuropskog budžeta uslovljena poštovanjem vladavine prava i demokratije širom Evrope,“ rekao je Sasoli, najavljujući da je sledeći korak uvođenje poreza za internet divove i poreza na finansijske transakcije.

Evropski parlament je u sredu takođe izglasao uredbu o mehanizmu uslovljenosti vladavinom prava, zbog koje su Mađarska i Poljska nekoliko sedmica blokirale ceo budžetski paket.

Uredbu je u utorak donelo i Savet EU, i sada su ispunjeni uslovi da stupi na snagu 1. januara 2021.

Mađarsko-poljski veto na budžetski paket uklonjen je nakon što je nemačko predsedništvo postiglo kompromis s te dve zemlje, prema kojem se mehanizam o uslovljenosti vladavinom prava neće primenjivati dok se o njegovoj zakonitosti ne oglasi Sud EU.

Nakon što Mađarska i Poljska podnesu zahtev za ispitivanje zakonitosti, što će se sigurno dogoditi, Sudu će možda biti potrebno do dve godine da se o tome izjasni.

Uredbu o mehanizmu uslovljenosti Savet može doneti kvalifikovanom većinom, dakle i bez podrške svih zemalja članica, ali su Mađarska i Poljska pretile blokadom celog budžetskog paketa, pa je tek kompromisnom interpretativnom izjavom rešena blokada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.