U trendu

Evropski sud odložio deportaciju aktivistkinje iz Rusije

MOSKVA – Evropski sud za ljudska prava presudio je da deportacija aktivistkinje za ljudska prava Valentine Čupik iz Rusije u Uzbekistan treba da se odloži do 17. oktobra, potvrdili su njeni advokati.

„Rusija mora da obustavi postupak deportacije najmanje do 17. oktobra. Evropski sud može nakon toga da odluči da produži svoju odluku za vreme trajanja postupka, ako utvrdi postojanje rizik da će Čupik biti izložena zlostavljanju“, saopštila je advokat Darija Trenina, koja zastupa aktivistkinju.

Čupik je državljanka Uzbekistana koja je donedavno imala status izbeglice u Rusiji od 2009.

Aktivistkinja za prava migranata potvrdila je 25. septembra da je uhapšena na moskovskom aerodromu, nakon što joj je ruska bezbednosna služba ukinula status izbeglice.

Ruska služba bezbednosti FSB oduzela joj je izbeglički status i zabranila ulazak u Rusiju na 30 godina, izvestio je list „Novaja gazeta“, pozivajući se na dokumente koje im je dostavila Čupik, a Rojters nije dobio zvaničnu potvrdu ove informacije od ruskih vlasti.

Aktivistkinja za ljudska prava preselila se u Rusiju iz Uzbekistana 2005. godine, a vodi organizaciju sa sedištem u Moskvi, koja pruža besplatnu pravnu pomoć migrantima.

Rusija je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima i u velikoj meri poštuje presude Evropskog suda za ljudska prava, a prošle godine usvojila je zakon koji daje nacionalnom zakonodavstvu prednost nad međunarodnim ugovorima i odlukama međunarodnih tela u slučajevima kada su u suprotnosti sa ruskim ustavom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar