U trendu

Evropski sud za ljudska prava osudio Britaniju zbog masovnog nadzora informacija

Evropski sud osudio je danas Veliku Britaniju za kršenje ljudskih prava zbog masovnog nadzora informacija bez pružanja odgovarajućih obezbedjenja o zaštiti privatnosti.

Slučaj su Evropskom sudu za ljudska prva predale nevladine organizacije i organizacije za odbranu ljudskih prava posle otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o strategiji masovnog nadzora komunikacija koje su sprovodile američka i britanska vlada.

Prema evropskom sudu masovno prisluškivanje komunikacija i mere preduzete za prikupljanje podataka preko interneta prekršile su Član osam Evropske konvencije o ljudskim pravima vezan za poštovanje privatnog i porodičnog života.

Sigurnosne mere oko izbora podataka za ispitivanje su bile „neadekvatne“, navodi se u odluci Suda. 

Takodje je prekršen i Član 10 Konvencije zbog „nedovoljnih garancija obezbedjenih za poverljive novinarske informacije“.

Sud je medjutim utvrdio da razmena obaveštajnih podataka sa stranim zemljama ne predstavlja kršenje prava. 

Prema dokumentima koje je 2013. otkrio Edvard Snouden gde je obelodanjeno masovno prisluškivanje američke Agencije za bezbednost, britanska obaveštajna služba glavni je akter u nadzoru svetskih komunikacija.

Snouden se nalazi u izgnanstvu u Rusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.